Menu:

Presentació

Home perplex del segle XXI, nascut al 1969. Nacionalista, ecologista i socialdemòcrata. Secretari de relacions polítiques de la Federació PSM-ENTESA (PSM-Entesa, PSM-Més per Menorca i Entesa d'Eivissa). Membre de l'executiva de MÉS per Mallorca. Tècnic en electrònica de Telecomunicacions.

Darrers articles- 784 anys arribada Jaume I a Mallorca- #2anysdePP #PlantemCara amb @MESperMallorca- Presentació del llibre "El fracàs d'Espanya"- Homenatge a Josep M. Llompart- Visita guiada per La Llotja i La Seu #Palma- Acte final del Correllengua 2013- Primer de Maig: Lluita pels teus drets- Els serveis socials a debat- Protegim Es Jonquet!- Illes de futur: experiències de resiliència a Mallorca- #20M Prou repressió i retalls del Govern- Calçotada PSM-ENTESA- #GOB #mallorcablackout- Manifestació 10M a Palma- #NoDevemNoPagam #SumamPerMallorca #EmiliDarder

Categories

Articles d'opinió [105]
BLOC Mallorca [245]
BLOC Palma [90]
Coalició MÉS per Mallorca [221]
Eleccions 2011 [169]
Fundació E. Darder [25]
General [460]
Magí [484]
Mallorca+Palma Ara [94]
PSM i Europa [108]
PSM-Entesa [769]
Torxa Digital [31]
TV3: com sempre! [36]
Unitat per les Illes [44]

CercadorVisitants


Facebook Twitter
Instagram YouTube
Linkedin Bloc BalearWeb
Correu Feed

Et convid a visitar:

Eleccions presidencials o territorials?

magi | 03 Març, 2008 20:00 | del.icio.us latafanera.cat facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

 
Tothom té tant present que les eleccions de dia 9 de març decideixen el President del Govern espanyol que es sol perdre de vista que, en realitat, a qui s’elegeix és als diputats i diputades que representaran cada un dels territoris de l’Estat. Però aquest enfocament té un elevadíssim cost polític: aigualeix qualsevol plantejament illenc i esbaldrega l’objectiu de dur els problemes i les propostes d’aquí a les Corts.

Molts de mallorquins ni tan sols saben que no podran votar ni Rajoy ni Zapatero, per la simple raó que només es presenten per la província de Madrid (una dada, per cert, plena de significat). Molts de ciutadans que sí ho saben ja els està bé perquè assumeixen que les persones realment elegides no tenen altra funció que votar un dels dos presidenciables i, per tant, renuncien (de manera més o menys conscient) als avantatges d’un diputat territorial. Avantatges que Pere Sampol posa de relleu signant contractes que el comprometen amb la societat civil del país.
El centralisme fins i tot intenta negar els lligams entre elegit i electors. La idea jacobina, tan perversa com arrelada per aquí, d’una sobirania nacional única i indivisible, pretén la ficció que els diputats només representen la Nació (la nació total i abstracta), i no la gent (el demos) que realment els ha triat. No és casual que l’Estat espanyol hagi escollit una circumscripció electoral tan poc estimulant políticament com és la província. 
 
La tradició anglosaxona, en canvi, exigeix al diputat del seu territori que els hi reti comptes. Qui se n’oblidi, té els dies comptats. No és una qüestió bizantina. Als EEUU, és impensable que un senador, de qualsevol ideologia, voti una llei perjudicial per a l’Estat que l’ha elegit, fins i tot si s’ha d’enfrontar al seu partit (cosa que fan sovint). A Espanya, en canvi, els diputats dels grans partits actuen de pitjabotons.

És ben sabut, per exemple, que els diputats balears, tant del PP com del PSOE, han votat sense cap escrúpol sistemes de finançament injusts, molt lesius als nostres interessos (que ells mateixos reconeixen que són injusts i lesius per als nostres interessos), i, el que encara és pitjor, democràticament inconcebible: sense que la ciutadania gairebé no els en faci retret.

Pot ser mai que continuem així?

Article de Toni Alorda, publicat el 28 de febrer, al diari Ultima Hora

Categoria: Unitat per les Illes. Comentaris: (2). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

 1.  
 2. 1. Joan  |  03-03-2008 a les 21:48

  Si es canviés la llei electoral i la Constitució per a establir un sistema de districtes d'un sol diputat la cosa començaria a arreglar-se. Cada ciutadà tendria el "seu" diputat a qui retre-li comptes. O, fins i tot, amb un sistema com l'alemany o l'escocès, que seria un intermedi entre el sistema anglosaxó i el que tenim aquí.

  Mentres, però, a votar Unitat.

  Jo ja ho vaig fer fa quinze dies per correu. Esper que arribi la papereta a temps!

 3.  
 4. 2. Toni  |  04-03-2008 a les 00:48

  I que se pot esperar si els polítics confonen sovint (conscient o inconscientment) qüestions tan bàsiques com la divisió de poders, i fan creure a la ciutadania, per exemple, que la ilegalització d'un partit es tasca del govern (poder executiu) i no dels jutges (poder judicial).

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.

Amb suport per a Gravatars