Menu:

Presentació

Home perplex del segle XXI, nascut al 1969. Nacionalista, ecologista i socialdemòcrata. Secretari de relacions polítiques de la Federació PSM-ENTESA (PSM-Entesa, PSM-Més per Menorca i Entesa d'Eivissa). Membre de l'executiva de MÉS per Mallorca. Tècnic en electrònica de Telecomunicacions.

Darrers articles- 784 anys arribada Jaume I a Mallorca- #2anysdePP #PlantemCara amb @MESperMallorca- Presentació del llibre "El fracàs d'Espanya"- Homenatge a Josep M. Llompart- Visita guiada per La Llotja i La Seu #Palma- Acte final del Correllengua 2013- Primer de Maig: Lluita pels teus drets- Els serveis socials a debat- Protegim Es Jonquet!- Illes de futur: experiències de resiliència a Mallorca- #20M Prou repressió i retalls del Govern- Calçotada PSM-ENTESA- #GOB #mallorcablackout- Manifestació 10M a Palma- #NoDevemNoPagam #SumamPerMallorca #EmiliDarder

Categories

Articles d'opinió [105]
BLOC Mallorca [245]
BLOC Palma [90]
Coalició MÉS per Mallorca [221]
Eleccions 2011 [169]
Fundació E. Darder [25]
General [460]
Magí [484]
Mallorca+Palma Ara [94]
PSM i Europa [108]
PSM-Entesa [769]
Torxa Digital [31]
TV3: com sempre! [36]
Unitat per les Illes [44]

CercadorVisitants


Facebook Twitter
Instagram YouTube
Linkedin Bloc BalearWeb
Correu Feed

Et convid a visitar:

Enquestes

magi | 14 Setembre, 2010 20:00 | del.icio.us latafanera.cat facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Resulta comunament acceptat que les enquestes, entre d'altres coses, serveixen per indicar les evolucions i les inquietuds de l'electorat. La darrera enquesta publicada sobre resultats electorals a Palma i a les Illes Balears m'ha generat moltes dubtes, preguntes i sorpreses.
 
Partírem de vacances amb la sensació generalitzada d'un considerable augment de l'abstenció arran dels casos de corrupció i de la crisi econòmica. No he aconseguit determinar si l'abstenció creix, fins a quin punt i a quins partits afecta.

A Formentera l'opció d'esquerres denominada COP perd el diputat enfront de l'AIPF. El problema es que la COP ja no existeix (des de fa 3 anys) i a les darreres eleccions es va presentar una coalició denominada PSOE-Gent per Formentera. A dia d'avui encara no s'ha decidit si aquesta coalició es reeditarà o quins serien els candidats, per separat o en coalició, del PSOE i de Gent per Formentera. No deixa de ser important en una enquesta on el PP no fa majoria absoluta i està pendent d'un diputat.

A Eivissa l'enquesta dóna un 3% de vots a Eivissa pel Canvi (coaligada el 2007 amb el PSOE). Resulta però que tothom sap que ExC no es reeditarà i que, per tant, està pendent de resoldre's com es configurarà tot l'espai polític d'esquerres, nacionalista i ecologista. Què faran els partits que conformaven l'antiga ExC? Pactaran amb el PSOE? quins seran els candidats dels partits?. A la situació d'Eivissa hem d'afegir la situació interna del PP i com s'ha desautoritzat al seu candidat  per part de la seu central de Palma.

A Menorca la situació es manté com als darrers anys (PP 6, PSOE 6 i PSM 1). Curiosament el diputat del PSM si que figura a l'enquesta publicada a la versió menorquina del diari però a la mallorquina s'assigna a Esquerra Unida.
 
A Mallorca UPyD amb un 3% (li manca un dificultós 2% per arribar a obtenir representació) no mereix el més mínim titular. Curiosament a la graella de portada li fan el favor de posar el logo amb un zero patatero. Jo tenia entès que era notícia quan un partit podia figurar a la graella de sortida o amb un 0-1 ballant que pogués decantar la majoria absoluta del PP.

Mentrestant el Bloc per Mallorca hi figura com a tal quan la coalició ja no serà aquesta. L’enquesta no demana (o no queda ni poc ni molt clar) quins són (si es que ho han demanat) els vots d’Entesa per Mallorca, Esquerra Republicana de Catalunya i Esquerra Alternativa i Verda-Esquerra Unida.
 
Sembla, repassant les dades internes de l’enquesta, que la coalició PSM-Iniciativa-Verds (denominada pel diari BLOC) faria un 8% dels vots i 3 diputats i EAiV-EU un 3% sense obtenir representació. S’assignen els vots d’ERC al BLOC? O es que no són prou significatius? Cal recordar que abans de l'estiu ja es va signar i presentar davant els medis de comunicació la coalició PSM-Verds-Iniciativa.
 
Crec que haurem d’esperar al desenvolupament de diverses situacions: la resolució o l'empitjorament de la situació interna del PP i d’Unió Mallorquina;  la possible creació de nous partits polítics; l’elecció dels caps de llista de tots els partits i coalicions, l’evolució de la situació econòmica, la configuració definitiva, o no, de diverses coalicions electorals (A Mallorca, Eivissa i Formentera)  i, evidentment, la llarga precampanya electoral que començarà, amb força, entre octubre i novembre.
 
Convé recordar que a la passada convocatòria ja hi havia una papereta específica pels Consells insulars. Ni els vots ni els resultats a efectes de conformar governs insulars foren els mateixos, respecte a la papereta autonòmica, a Mallorca i Formentera.
 
Hi haurà més enquestes i pens que  els resultats variaran, tanmateix l’enquesta bona serà la dels votants el dia de les eleccions. Malgrat tot cal recordar que, fins i tot, les enquestes fetes durant la jornada electoral no solen coincidir amb els resultats finals.

Record una anècdota on algú, es diu el pecat però..., va indicar a una tercera persona “Em diguerés que l’esquerra no governaria el 1999, i governaren; que seguirien governant el 2003, i perderen; i que ho tenien molt complicat el 2007 i acabaren per tornar a governar" Idò aixó.
 
Aquí trobareu el post que ha fet en Toni Alorda parlant del mateix. 

Categoria: Eleccions 2011, Coalició MÉS per Mallorca. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.

Amb suport per a Gravatars